Tips voor het onderhoud van uw klok
- Haal bij transport altijd de slinger uit het uurwerk. Doet dit voorzichtig. Het mechanisme boven de slinger is zeer gevoelig.
- Loopt uw klok voor? Maak dan de slingerlengte langer. Dit kan door het moertje onder aan de slinger linksom te draaien. Let op, niet meer dan één omwenteling. Laat de klok 24 uur lopen en kijk dan wat het verschil is. U kunt deze handeling herhalen tot de klok op tijd loopt. Loopt uw klok achter? Maak dan de slingerlengte korter. Dit kan door het moertje onder aan de slinger rechtsom te draaien. Verdere handelingen als bovengenoemd. Zorg er altijd voor dat de slingerlens op het moertje rust.
Slaat uw klok niet meer de juiste uren?
Er zijn 2 soorten slagwerk: Het zaag slagwerk en het slagwerk met sluitschijf. De meeste moderne klokken hebben een zaagslagwerk. Deze klokken zijn niet zo gauw van slag. Als u merkt dat de klok iedere keer 2 uur te weinig slaat, bv. bij 3 uur slaat hij 1 keer, en bij 4 uur slaat hij 2 keer, dan zal de uurwijzer 2 uur terug geschoven moeten worden. Bij dit soort slagwerk gaat er ook niets stuk als u de klok een uurtje terug draait. Maar voorkomen is beter dan genezen. Het is ook niet zo erg als u de klok achter elkaar doordraait zonder dat u de klok ieder uur uit laat slaan. Bij uurwerken met een sluitschijf (de meeste antieke klokken) werkt het anders. Het zijn 2 onafhankelijke raderwerken. Als u merkt dat de klok niet het juiste uur slaat zult u de slagvolgorde moeten verschuiven t.o.v. de stand van de wijzers. Voorbeeld:Op de klok is het 7:05 uur en hij sloeg net bij 7 uur maar 5 keer.Draai de grote wijzer door naar 7:27 uur en dan weer terug naar 7:15 uur. U merkt dat de klok gaat slaan en wel 1 keer. Draai de klok weer naar 7:27 uur en weer terug naar 7:15 uur. Hij gaat weer slaan en wel 6 keer. Herhaal dit steeds weer totdat de klok 7 keer heeft geslagen. Als u dan de grote wijzer draait naar 7:31 uur zal de klok 1 keer slaan en is het slagwerk weer goed.Let op klokken met een sluitschijf slagwerk mag je nooit terug draaien; dan breken er onderdelen af in het uurwerk of breekt uw wijzer af.Het van slag af gaan ontstaat meestal doordat de veer van het slagwerk te weinig wordt opgedraaid. Zorg ervoor dat beide veren even veel worden opgedraaid. Als de klok toch van slag af blijft gaan, zit er slijtage in of is het uurwerk toe aan een schoonmaakbeurt.Het van slag af gaan komt vaak voor bij friese staart- of stoelklokken.En als u de klok met sluitschijf een paar uur vooruit moet draaien moet u bij ieder uur wachten totdat hij klaar is met slaan.